Permiable Dwelling

This humble home for a family of four is located on a rather quieter street in Gurgaon. A highlight of the street is the 20-foot wide green belt in front of the houses stretching across the length of the street. In this project, the green belt is brought inside the property through a porous boundary wall. This permeability is further enhanced with a very transparent ground floor living that opens out to the front lawn. Seclusion and security is not hindered by locating the main entrance at the end of the driveway along the side of the house. The rear of this level is flanked by two symmetrical guest bedrooms looking down onto a sunken courtyard. The upper levels enjoy generous outdoor decks that allow ample glazing to be provided to the resultant recessed facades. An exposed steel open staircase allows fluid vertical circulation in the central zone of the house. The exterior massing is kept solid and rather simple, and the architecture relies on materiality and grooves to provide articulation.

Location

Sector 15, Gurgaon

Year

2019

Type

Residential

Size

8,500 sqft

Scope

Concept Design

Client

Mr. Mangla

SY-AL Team

Saurabh Syal (Principal Architect), Deena Dhayalan (Rendering)

Category
Date
d
Sed ut perspiclatis unde olnis iste errorbe ccusantium lorem ipsum dolor